Cum sa alegem copertina potrivita?

Protecţia locuinţei, atât împrotriva razelor de soare dar şi împotriva intemperiilor este foarte importantă. Chiar dacă locuinţa este una ‘’la curte’’ sau una în bloc, situată la etaj, copertinele reprezintă o soluţie eficienta în ceea ce priveste protecţia acestei indiferent de sezon.

Pentru alegerea copertinei portivite trebuie considerate o serie de coodronate precum: spaţiul disponibil, locul pe care doriţi să îl protejaţi, aplasarea locuinţei precum şi bugetul pentru investiţie.

În cazul ferestrelor, cea mai indicată opţiune o reprezintă alegerea copertinelor fixe sau a marchizelor (gen  Ghibli sau Union), deşi in cazul ferestrelor largi se poate opta şi pentru copertinele retractabile, cu braţe mobile, acţionate manual sau automatizat (gen Alanis).

Copertinele fixe cat şi cele mobile, pentru protecţia ferestrelor sunt construite din braţele de susţinere şi copertina din material textil. Toate componentele braţelor sunt confecţionate din materiale rezistente în faţa agenţilor ce provoacă coroziunea: aluminiu cu PVC sau oţel, în timp de materialul textil din fibre de acrylic sau ergonomic al copertinei este rezistent la murdărie, smog, radicali liberi, fum şi raze ultraviolete.

Copertinele fixe reprezintă cea mai buna alegere daca spaţiul de amplasare este unul limitat. În plus, aceste copertine fixe, marchizele sunt disponibile într-o varietate de modele ce permite şi adaptarea copertinei la stilul dorit.

Suprafaţa de acoperire variază, de la 0,5 metri până la 5, 5 metri, în timp ce suprafaţa de protecţie variază de la 0,5 metri la 1, 5 metri. Aceasta suprafaţa de protecţie variază pentru că, după caz şi alegere, producatorii pun la dispozitie copertinele marchize ce pot fi acţionate printr-un cordon sau un mecanism cu manivele, pentru închidere sau deschidere.

Copertinele retractabile sunt recomandabile ferestrelor largi, pentru spaţii de până la 5 metri iar acţionarea lor este una manuală sau automatizată. În acest sens, pentru montarea copertinelor retractabile se consideră şi intensitatea vântului. Sistemul de acţionare manuala este asemanator cu cel al marchizelor, prin propunerea manivelei, dar exista şi propunerea automatizată prin intermediul telecomenzii. În plus, mulţi producatori oferă şi posibilitatea de retragere automată atunci când intensitatea vântului depaşeste limitele de siguranţa pentru care a fost produsă.

Varietatea de copertine şi gama largă de modele pe care o acoperă fac indispensabilă colaborarea cu specialistul care produce sau vinde aceste copertine pentru că designul dorit trebuie întotdeauna ajustat nevoilor de protecţie.